The price of the pole - Az Északi sark ára c.fim ősbemutatója Budapesten

2014.12.17 18:00

The price of the pole                                                                                            

Produced by Haslund Film & Nimbus Film, Amnesty International Award 2006                                                                                                             

Ide kattintva,megnézheted meg a film trailerét.

 A díjnyertes dokumentumfilm egy élet és a történelem összekapcsolódása. A film bemutatja a fejlett civilizáció agresszív, tragikus hatását.  A film Hivshu-t, az Inuit vadászt kíséri végig az útján. Azon azt úton, amelyen híres sarokkutató üknagyapja (Robert E Peary, az első embert, aki eljutott az Északi sarkra) és további ősök nyomdokaira kíván lépni.

A filmben archív bejátszásokat, képeket és hangfelvételeket láthatunk, hallhatunk Peary feljegyzéseiből, amelyeket a 20 éves felfedező útja során készített. Bemutatja továbbá Peary és az amerikai antropológia szülőatyja, Franz Boas együttműködését. Boas barbároknak és élő kövületeknek tekintette az eszkimókat, tudományos megfigyelés céljából hatot New York-ba vitt. Az antropológusok, rasszista hierarchia szerinti negatív megkülönböztetéssel, embertelenül bánnak az eszkimókkal, öten meg is halnak, holttestükről eltávolítják a húst és a csontvázat a múzeumban kiállítják…. Az egyetlen túlélő a hat éves kisfiú, Minik.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Peary ükunokája, Hivshu Grönlandon találkozik az őseivel, akik mesélnek a sarkköri felfedező expedícióiról, egy Inuit nővel való kapcsolatáról, amelyből két gyermek született és a sokszor etikátlan mohóságáról, amellyel a tudományos érdekeit próbálta a régió őslakosain keresztül érvényesíteni. Könyvtárakat és egyéb történelmi helyeket látogat meg, hogy megtudja az igazságot az ősei csontvázának és agyának tartósításának rejtélyeivel kapcsolatban, felfedezi legendás üknagyapja sötét oldalát – és hogy mekkora árat fizetett ez az ember azért, hogy valóra váltsa álmait….

A filmvetítést beszélgetéssel zárjuk. 

Díjak:                                                                                                                                                                                                                      2008, Best Expedition Film, Explorer's Club Film Festival
2007, Amnesty Award, Copenhagen Dox Festival
2007, Official Selection, DocAviv international Documentary Festival
2007, Official Selection, Planete Doc Review International Festival
2007, Official Selection, Hot Docs Canadian International Documentary Film Festival
2006, Official Selection, Odense International Documentary Film Festival

Helyszín: Budapest, 11. ker. Bukarest u.3 Varázskukcó

Dátum: 2014. december 17, szerda 18 óra

Hozzájárulás: 1500 Ft

Jelentkezni szükséges: termeszethaz@gmail.com vagy 06 70 771 2118 telefonszámon,

Facebook

Tovább lásd itt:https://filmcatalog.nmai.si.edu/title/2337/