Izzasztókunyhó szertartás Lovasvölgy Tanya, Ada (Vajdaság, Szerbia)

2015.07.17 19:00

Közös dobolás és énekés és Izzasztókunyhó szertartás Lovasvölgy, Ada (Vajdaság, Szerbia)

Gyökerek nélkül nem lehet élni.

A hangoknak gyógyító ereje van. Még ma is vannak olyan tudó emberek, akik egy dal segítségével, melyet őseiktől tanulták pillanatok alatt sebeket tudnak begyógyítani.  A dallomok, a ritmusok megérintik a lelket, felszabadítják az érzelmeket. A sámándob hozzá segít az ősi erőkhöz való kapcsolódást, a Földanyához, az elemekhez, MAGunkhoz.

Meghívlak, kapcsolódjunk együtt gyökereinkhez a dalok segítségével. Amelyik fának erős a gyökere, erős szélben is megmarad.

Hozz magaddal csörgőt, dobot, hangtálat, sípot, nádi hegedűt. 

Dátum: 2015. július 17, 19:00 óra. 

 

A dobolás után lehetőség van a Lovasvölgyben, a jurtában aludni a következő napi izzasztókunyhó szertartásra ott maradni.

Izzasztókunyhó szertartás Lovasvölgy, Ada (Vajdaság, Szerbia), 

Az izzasztókunyhó történetének kezdete a múlt homályába vész. Annyi azonban bizonyos, hogy használták Észak-Ázsiában, Észak

-Európában és az Észak-amerikai területeken egyaránt. Sok helyen használják a mai napig is, különböző formákban (Inipi, szauna, török fürdő, stb.). Tö

bb népcsoportnál megfigyelhető tisztító, illetve beavató szertartásként való alkalmazása. Hérodotosz leírása szerint a gőzkunyhóban a szkíták kendermagot szórtak izzó kövekre, s közben nagyokat kurjongattak. A gőzfürdő, a kenderhasználat és a kurjongatások egy időben való, együttes használatának nem lehetett más célja, mint a révülés, kapcsolattartás a szellemekkel.

Valószínűleg őseink is használták az izzasztó kunyhót, de sajnos, az idő eltüntette a nyomok nagy részét. Az inkvizítorok által leírt táltos perekben találunk róluk említést, mint a táltosok által használt egyik gyógyító technikáról. A ma alkalmazott kunyhó szertartásaink menetét

 a síksági indiánoktól kellett visszahoznunk, hiszen náluk maradt fenn az apáról-fiúra, mesterről-tanítványra hagyományozott tudás.

Az izzasztó kunyhó szertartás alapja a két tiszta energia, az égi (férfi), és a földi (női) energia együttes megélése, egyesítése.

”A víz, a tűz, a föld és a kövek ereje hozzásegít, hogy egyesüljünk a természet végtelen egységével és megtaláljuk helyünket a világban. Minden csepp izzadság gyógyír Földanyánk számára.”

A kunyhó Földanya méhe, jelképezi az anyaméhet, a vajúdást, a születést. A kunyhóban eltöltött 2 óra szentsége nagyon sok testi, lelki fájdalomtól szabadít meg.

Az izzasztó kunyhó az egyik legerősebb tisztító szer, mind szellemi, mind pedig testi-lelki síkon. A kunyhó egy ősi rituálé temploma, amely a megtisztulás szimbóluma a természeti népeknél. Szellemi és lelki síkon nagyon könnyű „testelhagyásos” élményt szerezni, „utazni” és „kiizzadni” a problémákat magunkból. Testi szinten pedig nagyon jól lehet a kunyhót méregtelenítésre, fogyasztásra, vagy teljes felfrissülés elérésére használni.


Fizikailag jobban lehet bírni, mint a szaunát, mivel lassabban mehet fel a hőmérséklet, ugyanakkor viszont jóval magasabbra, akár 100 fok fölé. A kunyhóban eltöltött első negyed óra után az ember a faggyúmirigyein keresztül is verejtékezni kezd, ily módon sokkal több káros anyagtól, nehézfémtől, zsírtól szabadul meg a szervezet, mint a szaunában.

Hozzál magaddal: természetes anyagból készült pólót, ruhát, vagy kendőt (lehetőleg pamutból), törölközőt, papucsot, dobot, csörgőt, izolirt (polifoamot).

Kizáró okok lehetnek: a szív és érrendszeri betegségek, epilepszia, nők esetén a hold napjai, ezek fennállása esetén feltétlenül konzultálj a kunyhó vezetőjével!

Helyszín:Lovasvölgy Tanya, Ada, Vajdaság (Szerbia)

Dátum: 2015. július 18, szombat 10 óra. 

A nap a kunyhót közösen fogjuk megépíteni, minden kézre, erőre szükség lesz, napközben felkészülünk az esti izzasztókunyhózásra.

Este közös étkezéssel zárjuk a programot, alvási lehetőség van a jurtában. 

További részleteket konkrét jelentkezés esetén:: termeszethaz@gmail.com vagy 00 36 70 771 2118 

vagy Hangodi Kornéliánál: +38163561367 (Ada)